top of page
Zoeken

Een goede tekst schrijf je samen

Of het mogelijk is om in 1 keer een tekst goed op papier te zetten? Ik betwijfel het. Als de opdrachtgever de eerste versie onder ogen krijgt, komt er een denkproces bij hem op gang. 9 van de 10 keer zorgt dat voor voortschrijdend inzicht. Logisch, want de tekst is míjn interpretatie van zíjn boodschap. Ik juich dat alleen maar toe: hoe meer feedback ik krijg, hoe beter het eindresultaat.


Feitelijke onjuistheden Tijdens een training journalistiek schrijven leerde ik ooit dat de geïnterviewde alléén maar ‘feitelijke onjuistheden’ mag aanpassen en niks mag veranderen aan de formulering. Ik snap dat dit in de journalistiek zo werkt om de objectiviteit van het nieuws te garanderen. Maar als tekstschrijver voor opdrachtgevers in de zakelijke dienstverlening zie ik dat toch anders. De stijl is júist een onderdeel waar ik feedback op wil hebben. Ik vind het heel belangrijk dat de manier waarop ik formuleer, 100% past bij mijn opdrachtgever en zijn doelgroep. Want alléén dan heeft mijn tekst effect.


Gerichte feedback Daarom vraag ik altijd gericht naar feedback. Ik maak een lijst met vragen en opmerkingen die tijdens het schrijven bij mij opkomen. Zo help ik de opdrachtgever om zijn denkproces op gang te brengen. Met de antwoorden scherp ik de tekst verder aan. Ik ben ervan overtuigd dat de feedback van de opdrachtgever uiteindelijk zorgt voor een beter eindresultaat. Vandaar mijn motto: een goede tekst schrijf je samen!
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page