top of page
Zoeken

WAarom bondig schrijven meer tijd kost

Een korte tekst schrijven kost meer tijd dan een lange tekst. Hė? Die 300 woorden heb je toch zó geschreven? Niet dus.


Op zoek naar de kern Een boodschap vertellen in weinig woorden betekent keuzes maken. Wat is de kern? Welke woorden hebben de meeste zeggingskracht? Elk woord moet ertoe doen. Nóg lastiger wordt het als ik heel veel input heb of als ik veel over het onderwerp weet. Want: wat laat ik weg?


De 5 W’s Als ik maar weinig woorden heb om een tekst te schrijven, dan beantwoord ik altijd de vragen Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Oftewel: de 5 W’s. Soms voeg ik daar ook nog de H van Hoe aan toe. Dan weet ik zeker dat ik geen belangrijke informatie oversla.


Een paar tips om bondig te formuleren

  • Schrijf het op zoals je het zegt. Het is nergens voor nodig om op papier heel deftig of moeilijk te doen. Daar doe je niemand een plezier mee.

  • Kies voor korte, actieve zinnen (zonder het woord ‘worden’).

  • Laat overbodige woorden als ‘kunnen’ en ‘zullen’ weg.

  • Wees zuinig met bijvoeglijk naamwoorden als geweldig of fantastisch. Heb je ze écht nodig om je boodschap kracht bij te zetten? Nee? Laat ze dan weg.

Het nut van feedback Mijn laatste tip: vraag altijd feedback. Iemand anders kijkt met een frisse blik en ziet sneller of iets korter kan. Ook tik- en spelfoutjes, verbanden die niet logisch zijn of onduidelijke zinnen komen zo aan het licht. Met die input scherp jij je tekst verder aan.


Natuurlijk kost dit tijd. Maar het levert heel veel op: een heldere, pakkende tekst die kernachtig jouw boodschap overbrengt.
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page