top of page
Zoeken

Taalniveau b1 is geen jip en Janneke-taal

“Ooooh, je bedoelt ‘Jip en Janneke-taal’”. Zodra ik deze reactie krijg als ik vertel dat ik ben gespecialiseerd in B1-taal, gaan mijn haren recht overeind staan. Daarmee doe je B1-taal écht tekort.


'Gewonemensentaal' Zelf noem ik het ‘gewonemensentaal’. Want dát is wat B1-taal is: een taalniveau dat gewone mensen zonder problemen begrijpen. Het grote verschil tussen Jip en Janneke-taal en B1-taal is de doelgroep. B1-taal is voor volwassenen, Jip en Janneke is voor kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders teksten op taalniveau B1 begrijpt. Dus ook mensen die geen hoge opleiding hebben of die laaggeletterd zijn.


En weer door En wat nou het mooie is: B1-taal is voor iedereen prettig leesbaar. Ook voor een hersenchirurg of een advocaat. Waarom? Omdat het fijn is als je een tekst na 1 keer lezen snapt. Je weet meteen wat er van je verwacht wordt. Dat scheelt een tijd en een heleboel frustratie: en weer dóór!


Klanten en burgers helpen Veel bedrijven en overheidsinstanties hebben B1-taal nog niet ontdekt. En dat is jammer, want met B1-taal help je klanten en burgers écht.
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page