top of page

B1-taal

Anker_B1

Misschien heb je de term B1 weleens horen vallen. Maar wat betekent die term eigenlijk? Je kunt B1 het beste omschrijven als ‘begrijpelijk Nederlands’ of 'gewonemensentaal'.

 

Er zijn in totaal 6 taalniveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. A1 is het laagste en C2 is het hoogste niveau. Dit zie je vooral bij wetenschappelijke teksten. Taalniveau B1 zit in het midden. Het is een taalniveau dat iedere Nederlander begrijpt. Of hij nou hoog of laag is opgeleid.

Waarom B1-taal?

Met B1-teksten zet je je lezers aan tot actie, omdat ze de boodschap in één keer snappen. Daarom ben ik als tekstschrijver een enorme voorstander van B1-taal. Wil je je product verkopen of je klanten uitleggen wat jouw service inhoudt? Kies dan voor B1-taal! 

B1 teksten Lelystad
B1 teksten Almere

Daarnaast is B1-taal ook erg geschikt voor laaggeletterden en voor mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

 

Uit onderzoek van de Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat 1 op de 7 mensen in Nederland laaggeletterd is. Dat zijn 2,5 miljoen volwassenen. Veel mensen uit deze groep schamen zich daarvoor en durven niet om hulp te vragen. Soms krijgen ze daardoor persoonlijke of financiële problemen. Daar wil ik met mijn teksten graag verandering in brengen.

Geen Jip-en-Janneke-taal
Is ‘Jip-en-Janneke-taal’ of ‘Nijntje-taal’ hetzelfde als B1-taal? Nee. De boekjes over Jip en Janneke en Nijntje bestaan uit heel korte zinnetjes. Perfect voor je neefje van 4, maar niet voor volwassenen. Met B1-taal neem je je klanten serieus. 

Wil jij ook B1-teksten?
Denk je nu: ik wil ook B1-teksten? Bel me dan of stuur een mailtje. Dan vertel ik je er meer over.

T: 06-83 62 65 27
E: martina@langeveldcommunicatie.nl

bottom of page